A hétvégén rendezték meg Tihanyban a Levendula Fesztivált. Ennek okán gondoltam megismertetem Veletek eme neves növény sokoldalúságát. Használhatjuk gyógyításra, lakásunk díszítésére, sőt még süteményt is készíthetünk belőle.
A legújabb kutatások szerint a levendulaolajat hatásosan lehet gombaölő szerként alkalmazni. Ez az új felfedezés azoknak az embereknek segíthet, akiknek gyenge az immunrendszere, például a kemoterápián vagy a szervátültetésen átesett betegeknek, immunszupresszív szereket szedőknek, vagy az AIDS-eseknek.
A levendula gomba-, baktérium- és vírusölő hatásán kívül számos egyéb módon segíti az egészségünket. Hatásos migrénnél, idegesség, depresszió kezelésében, segít érzelmi stressz esetén. A rendszeres levendulaolajos masszázs enyhíti az ízületi fájdalmakat, illetve nagyon jól használható légúti rendellenességek kezelésére, beleértve a torokgyulladást, az influenzát, a köhögést, a megfázást, és az asztmát is.
Süssünk levendulával!
De nem csak gyógyításra használhatjuk a levendulát, hanem sütésnél is! Talán meglepő, de aki egyszer megkóstolja, kulináris kaland részesévé válhat. A levendulát többféleképpen használhatjuk: a szárított levendula magvait lecsipkedve például készíthetünk levendulás cukrot. 20 dkg nádcukorral keverjünk össze 1 teáskanálnyi tiszta virágot. Levegőtől elzárva, néhány óra pihenés után már használhatjuk is. Minőségét hónapokig megőrzi.
De ízesíthetjük vele limonádénkat, vagy tehetjük akár pohárkrémbe is. Személy szerint legjobban a levendulás muffint szeretem, így itt a receptje, próbáljátok ki!
Hozzávalók:
- 2 alma lereszelve
- 4 bögre (kb. 2 decis) liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás (közepes méretű)
- 6 evőkanál nádcukor (fontos a nád)
- 1 citrom héja (közepes méretű)
- 2 kis pohár joghurt
- 1 bögre (kb. 2 decis) olaj
- fél marék levendulavirág
Ízesíthetjük továbbá a muffint kedvünk szerint feketeáfonyával, barackkal, eperrel. Nálam a barack és a feketeáfonya vált be.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom a sütőporral. Egy másik tálban a 2 tojást, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a 2 kis pohár joghurtot, az 1 bögre olajjal jól összedolgozom, végül hozzákeverem a lereszelt almákat és a félmaréknyi levendulát. Muffinpapírral bélelt formába kanalazom a tésztát, és előmelegített sütőben, közepes lángon (kb. 170-180 C) tűpróbáig sütöm.
A receptet a www.mindmegette.hu oldalon találtam, s pici finomítással, de nagyon bevált! Holnap még egy receptet megosztok Veletek, érdemes visszatérni!
Bejegyzést írta: Kiss Dia
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.